Tuesday, May 24, 2016

7 Tρόποι για να βελτιώσετε το Listening

To Listening είναι συνήθως το μέρος των εξετάσεων, που οι περισσότεροι υποψήφιοι εξελίσουν με πιο αργό ρυθμό...Στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο, παρά κείμενα (reading text) που απλά το λαμβάνουμε δια της ακοής.


Διαφοροποιείται δηλαδή ο τρόπος λήψης των πληροφοριών και αυξάνει ο βαθμός δυσκολίας σε σχέση με το reading, διότι η επεξεργασία των πληροφοριών πρέπει να γίνει άμεσα. Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσεις το κομμάτι του English listening, είναι να Ακους! Και να Ακούς πολύ και συνέχεια!!!


Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για να το πετύχει κάποιος αυτό, παρά μόνο η εξάσκηση και η επανάληψη. Πρέπει να αφιερώνετε ώρες πολλές στο να ακούτε κάποιον να μιλάει Αγγλικά, κυρίως για θέματα που σας ενδιαφέρουν ώστε να μην κουραστείτε, βαρεθείτε και τα παρατήσετε.

1. Μάθετε τους κανόνες προφοράς της Αγγλικής Γλώσσας ώστε να καταλαβαίνετε τις λέξεις που ακούτε. Εξασκηθείτε στην προφορά σας, διαβάζοντας δυνατά. Καλή ιδέα είναι να είστε μαζί με κάποιον που γνωρίζει Αγγλικά και να σας διορθώνει. 
     

    2. Άκουστε ραδιόφωνο στη γλώσσα που επιθυμείτε. Διαλέξτε κάτι που θα σας ενδιέφερε ν' ακούσετε και στη δική σας γλώσσα και απολαύστε την εμπειρία να ενημερωθείτε γι' αυτό από έναν ξενόγλωσσο ραδιοφωνικό σταθμό. Μια καλή εφαρμογή για το κινητό σας είναι η tunein radio που εχει σταθμους από ολο τον κοσμο.

3. Δείτε βίντεο στο youtube. Το youtube έχει ομιλίες για όλα τα γούστα. Απο ομιλίες που καλυτερεύουν τη ζωή μας και μας δίνουν συμβουλές μέχρι διασκεδαστικές εκπομπές όπως το Family Feud στο οποίο βασίστηκε το άκου τι είπαν του Φερεντίνου.

4.Όταν ακούτε αγγλόφωνα τραγούδια, να προσέχετε τους στίχους τους.

5. Εξασκηθείτε σε συγκεκριμένες επικοινωνιακές περιστάσεις μόνοι σας στο σπίτι, μπροστά στον καθρέφτη. Υποθέστε ότι συστήνεστε σε κάποιον, διαφωνείτε με κάτι, δίνετε συνέντευξη ή ζητάτε πληροφορίες.

6. Δείτε ταινίες ή σειρές στον υπολογιστή σας. Κατάλληλες ταινίες για πρακτική στο listening είναι τα παιδικά τύπου The lion king ή Toy story μιας και οι ηχογραφήσεις έχουν γίνει σε στούντιο και η προφορά είναι καθαρή. Επιπλέον απευθύνονται σε νεαρής ηλικίας άτομα άρα χρησιμοποιούνται γενικώς πιο απλές λέξεις.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κατεβάσετε δωρεάν τον BS Player o οποίος σας βρίσκει αυτόματα υπότιτλους για την ταινία που παίζει, σε ότι γλώσσα επιλέξετε (αν υπάρχουν διαθέσιμοι). Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε και τον TheKMPlayer ο οποίος έχει τη δυνατότητα να έχει 2 υποτιτλους στην οθονη ταυτοχρονα.

 Έτσι μπορείτε να έχετε Αγγλικά και Ελληνικά ταυτόχρονα στην οθόνη σας. Αργότερα μπορείτε να τους απενεργοποιήσετε και να δείτε την ταινία χωρίς υπότιτλους.

7. Για μεγαλύτερης ηλικίας μαθητές, δείτε ειδήσεις σε ΒΒC, CNN κτλ. Λένε οτι αυτός που καταλαβαίνει τις ειδήσεις απο ειδησεογραφικά κανάλια περνάει και το listening του proficiency.

Αυτά προς το παρόν. Πάω να δω καμια ταινιούλα :P